Spørsmål og svar

For å hjelpe deg litt i gang har vi her samlet de spørsmål vi oftest får i butikken.

Våtromsnormen er en offentlig forskrift som er retningsgivende for hvordan arbeid på bad, vaskerom og lignende skal utføres. Normen skal hindre at det oppstår fuktskader. Vi formidler kvalifiserte håndverkere som vet hvordan arbeidet skal utføres.

Skal du gjøre jobben selv, må du forvisse deg om at rommet blir tett. Gipsplater, betong eller puss kan brukes som underlag for membran og flis. Spon og andre materialer som kan bevege seg, bør unngås.

Hent leggeanvisning i butikken på Lade, så ser du framgangsmåten.

 

For at varmen ikke skal kunne gi misfarging av belegget, må varmekablene dekkes med minst 5-7 mm når det skal legges fliser på. Og minst 10-12 mm når det skal legges vinylbelegg eller vinylflis.

På et våtrom, vil tykkelsene i praksis bli noe høyere fordi du skal ha fall mot sluket. Varmen sprer seg bedre når det er litt tykkelse på sparkelmassen/støpen.

Legg i nok fugemasse og fordel det diagonalt (på skrå). Ikke vask bort med en gang, men vent litt til det begynner å herde. Vask så bort det overflødige med en hard svamp og minst mulig vann.

Ja, på en liten flate. For eksempel over kjøkkenbenken. På store flater og hele vegger må du montere på mer stabile plater som f. eks. gipsplater.

For at limet skal tørke riktig må varmekablene være avslått i minst 24 timer før du limer.

Flis kan limes når membranen er helt tørr, vanligvis etter 12 timer.
Skal det ikke være membran, så vent til støpen er ganske tørr, 12 – 36 timer.

Silikon tåler minst 120 grader og så varmt greier du ikke å ha det i badstuen en gang;-)

Når gulvet er avrettet med påstøp, så må denne være helt tørr ved berøring før du smører på membran. Dette tar normalt 12-36 timer avhengig av størrelsen på rommet og tykkelsen på støpen. Membran på gulv skal være minst 1 mm tykk, men det er alltid en fordel med noen ekstra lag. Det lønner seg aldri å spare på membranen!

På vegg som blir utsatt for direkte vannsprut skal det også legges membran.
I overgangen mellom gulv og vegg bør det legges en fiberremse.

 

Flis produseres og inndeles i klasser etter standarder. Det handler om vannopptak, produksjonsmåte, sklisikkerhet, slitasjestyrke m.m. Emballasjen er merket med hvilken klasse flisen tilhører.

Forklar oss hvor du skal bruke flisene, så hjelper vi deg med å velge rett.